Poświęcając się comiesięcznym kulinarnym rozważaniom przyjrzyjmy się chwilkę
doradzie królewskiej
. Średnich rozmiarów rybka morska, należąca do okoniowatych, występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego.
Kochali ją starożytni Grecy poświęcając rybę Afrodycie, uwielbiają ją Włosi, Hiszpanie i Chorwaci.
A dlaczego tak się nią zachwycają?
bo jest łatwa w obróbce,
ma stosunkowo mało ości, które z łatwością się usuwa
wystarczy pieprz
, sól
i odrobina ziół
– do tego warzywa smażone i uczta królewska jest gotowa
dorada ma chude, soczyste, zwarte mięso,
z różnych źródeł wynika, że jest to jedna z piękniejszych ryb
dlatego kucharze chętnie smażą ja i podają w całości na talerzu
można ją grillować, smażyć i piec.
swobodnie można jej użyć do sushi
PS. jak doradę przyrządzicie z uczuciem i podacie z fajnym winkiem to poczujecie się jak na wakacjach w Italii
Czy Was przekonuje ta rybka?

Obraz: Walter Bichler z Pixabay