Dorada na talerzu

Poświęcając się comiesięcznym kulinarnym rozważaniom😁 przyjrzyjmy się chwilkę 🐟doradzie królewskiej🐟. Średnich rozmiarów rybka morska, należąca do okoniowatych, występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego. 💖Kochali ją starożytni Grecy poświęcając rybę Afrodycie, uwielbiają ją Włosi, Hiszpanie i Chorwaci.🤔

A dlaczego tak się nią zachwycają?

🔹bo jest łatwa w obróbce,🔹ma stosunkowo mało ości, które z łatwością się usuwa

🔹wystarczy pieprz🧂, sól 🧂i odrobina ziół 🌿– do tego warzywa smażone i uczta królewska jest gotowa

🔹dorada ma chude, soczyste, zwarte mięso,

🔹z różnych źródeł wynika, że jest to jedna z piękniejszych ryb🤩 dlatego kucharze chętnie smażą ja i podają w całości na talerzu 🍽można ją grillować, smażyć i piec.🥢swobodnie można jej użyć do sushi🍣

PS. jak doradę przyrządzicie z uczuciem i podacie z fajnym winkiem🍷🥂 to poczujecie się jak na wakacjach w Italii 🏖🐟🌿👙Czy Was przekonuje ta rybka?🤔

Źródło: atlasryb_online, nswiat_pl
Obraz: Walter Bichler z Pixabay
error: Content is protected !!